Vergroot het vertrouwen met video-content

Met 500 miljoen mobiele YouTube-weergaven per dag is het geen wonder dat steeds meer tandartsen, in landen waar dat mag, zich tot videomarketing wenden om hun praktijken en behandelingen te promoten en testimonials van patiënten te tonen.

Video domineert nu het internet

Vanaf 2019 is het internetvideoverkeer van consumenten 80 procent van al het internetverkeer over de hele wereld.

De online videoconsumptie is het grootst onder de generatie millennials - die binnenkort de dominante consumentengroep zullen vormen.

Toch zijn het niet alleen millennials die van video-inhoud houden; de snelst groeiende demografische groepen op YouTube zijn nu de leeftijdsgroepen 35+ en 55+.

De kracht van videoverhalen

Een van de belangrijkste manieren waarop video patiënten kan ondersteunen, is door het vermogen om niet alleen iemand te vertellen hoe een product werkt, maar om ze dat ook daadwerkelijk te laten zien.

De meeste informatie die naar onze hersenen wordt gestuurd, is visueel, dus verhalen en ervaringen kunnen via video tot leven worden gebracht. Dit soort inhoud is over het algemeen veel krachtiger dan woorden en statische afbeeldingen, en het kan mensen helpen zich informatie veel effectiever te herinneren.

Neem bijvoorbeeld video-testimonials van patiënten. Ze kunnen buitengewoon effectief zijn bij het beantwoorden van vragen van potentiële patiënten en het wegnemen van mogelijke zorgen. Het kijken naar iemand anders die uitlegt hoe een bepaalde procedure heeft bijgedragen aan het verbeteren van hun gezondheid en welzijn, kan anderen geruststellen dat die technieken echt werken.

Op vergelijkbare wijze kan het maken van een serie korte videoclips in plaats van het alleen gebruiken van foto's om de evolutie van een behandeling te laten zien, een krachtiger manier zijn voor uw patiënten om de positieve impact van hun gebitsverbeteringen te zien.

Het delen van deze succesvolle 'voor en na'-videoverhalen met andere patiënten zou het planningsproces kunnen ondersteunen, omdat patiënten weten wat ze kunnen verwachten in elke fase van het behandeltraject.

De kunst leren van verhalen vertellen met video

Het goede nieuws is dat u niet de technische vaardigheden van een Hollywood-regisseur of een budget ter grootte van een blockbuster hoeft te hebben om effectieve video-inhoud voor uw praktijk te produceren.

Videoproductie is nu mogelijk voor elk budget, van vrijwel gratis doe-het-zelfclips tot professioneel geproduceerde inhoud.

De smartphones van tegenwoordig maken het mogelijk om video's van hoge kwaliteit te filmen en er is een schat aan online tools beschikbaar om u te helpen, waaronder artikelen op de website van Forbes en Dentistry iQ. De in het VK gevestigde cosmetische tandarts dr. Affan Saghir, heeft een sterke aanwezigheid opgebouwd op Instagram, door patiëntvideo's en 'voor en na'-foto's te plaatsen.

Als u een uitgebreider videomarketingportfolio wil ontwikkelen, kunt u ook stapsgewijze handleidingen vinden voor het opzetten van een YouTube-kanaal en het uploaden van video's, samen met advies over waar u ze kunt plaatsen, variërend van bijvoorbeeld uw website, uw socialemediapagina's en in gerichte e-mails.

Het is ook belangrijk om te bepalen in welke stijl u uw boodschap wilt overbrengen.

Een eenvoudig 'no-nonsense'-verhaal van een patiënt kan soms aantrekkelijker zijn voor kijkers, omdat het authentieker lijkt dan een meer zakelijk ogende productie. Hierbij is een risico dat het resultaat amateuristisch over kan komen, vooral als de licht- of geluidskwaliteit van de video laag is.

Misschien geeft u de voorkeur aan een professioneel videoproductiebedrijf voor uw testimonials van patiënten, uitleg van de procedure en resultaatvideo's. Wees zorgvuldig bij het kiezen van een bedrijf.

Probeer een bedrijf te vinden dat ervaring heeft met tandheelkundige videomarketing, vraag om voorbeelden van voltooid werk met vergelijkbare budgetten als dat van u en vraag een volledige kostenanalyse aan voor het gehele proces van filmen, montage en postproductie.

U kunt ook helpen de kosten laag te houden door:

  • Een duidelijk idee te hebben van wat u wilt met de video - en wat u wilt dat het voor u doet

  • Voorafgaande schriftelijke toestemming te krijgen van patiënten en vaste filmdata en -tijden vast te leggen

  • Vooraf scripts voor te bereiden

  • Snel te reageren op storyboards, conceptideeën, ruwe bewerkingen en definitieve wijzigingen.

Zorgprofessionals moeten natuurlijk niet vergeten dat ze ervoor verantwoordelijk zijn dat al het videowerk dat ze doen, in overeenstemming is met de lokale wetten, voorschriften en codes bij het uitvoeren van dergelijke activiteiten.

Toestemming van de patiënt is het belangrijkst

Korte clips met behandelresultaten kunnen worden omgezet in krachtige videotestimonials, vooral als behandelingen bijzonder overtuigend of uitdagend zijn geweest.

Interview patiënten en vraag hen om uit te leggen hoe uw behandeling een positief verschil in hun leven heeft gemaakt. Veel mensen delen graag hun verhaal - dus wees niet bang om het te vragen!

Patiënten zijn de sleutel tot uw videosucces, dus zorg ervoor dat ze zich volledig op hun gemak voelen bij het hele proces. Leg altijd uit wat u van plan bent te doen, zelfs als u of een lid van uw team gewoon een korte clip op een smartphone wilt filmen als onderdeel van de 'voor en na'-montage van uw patiënt.

En vergeet niet om altijd:

  • Schriftelijke toestemming te verkrijgen voordat u gaat filmen

  • Respecteer alle verzoeken van patiënten om hun video's met behandelresultaten privé te houden

  • Geef patiënten de mogelijkheid om hun video's goed te keuren voordat u ze met andere patiënten in uw praktijk deelt of online plaatst

  • Geef precies aan waar u ze online wilt plaatsen

  • Zorg ervoor dat u alle gegevensbescherming en GDPR-regels volgt en zich eraan houdt.

Het is tijd om de kracht van video te gebruiken

Video heeft onze online wereld overgenomen. Het is de voorkeursmethode om informatie te ontvangen en het is nu veel gemakkelijker om zelf iets te creëren. Video-inhoud kan voor veel doeleinden worden gebruikt, inclusief het plannen van behandelingen, het presenteren van behandelresultaten en het delen van getuigenissen van patiënten. Het kan u ook helpen het vertrouwen van de patiënt en de acceptatie van de behandeling te vergroten. Dus waarom zou u de overtuigende kracht van video niet in uw tandartspraktijk inzetten?

Bent u er klaar voor om uw praktijk en de ervaring van uw patiënten te transformeren? 


Doe met ons mee