Invisalign-behandeling: waarom het meer is dan alleen een glimlach

We praten veel over 'de glimlach' in onze communicatie, vooral met betrekking tot het inzetten van clear aligners bij jongere generaties. Hoewel esthetische redenen nog steeds de grootste drijfveer voor de vraag zijn, laat voortgang in ons begrip van de bredere en meer langdurige tandheelkundige implicaties echter zien dat een behandeling met clear aligners de vorm van uitgebreide, functionele behandelplannen blijft veranderen. Dit is iets dat speelt in alle leeftijdsgroepen. Zoals benadrukt op de Growth Summit 2019 van Align Technology in Berlijn, blijft de toepassing van de behandeling met clear aligners in hoog tempo evolueren.

Door het samenbrengen van tandartsen van wereldklasse als keynotesprekers en het houden van netwerksessies leverde de Summit het bewijs van orthodontisch werk dat tandartsen nu zelf uitvoeren door Invisalign-technologie in hun behandelplannen te integreren. In de gepresenteerde case-onderzoeken viel één overheersende behandelfilosofie op; die van Invisalign-providers die een aanpak kunnen bieden die 'minimaal invasief is met maximale resultaten'.

Dr. Edouard Nègre uit Frankrijk legde de deelnemers uit hoe hij had geweigerd een patiënt de traditionele facings te geven die ze wilden hebben. Hij wist dat door in de beginfase clear aligners te gebruiken, hij gezond weefsel kon behouden en schade aan het gebit tot een minimum kon beperken. Het resultaat? Dit was een patiënt die vastbesloten was om traditionele facings te gebruiken, maar in plaats daarvan het door dr. Nègre voorgestelde behandelplan doorliep en verheugd was over het resultaat.  

De Finse tandarts dr. Hannu Vesanen was ook ondubbelzinnig over zijn pleidooi voor pre-restauratieve uitlijning. Hij vertelde de deelnemers: "Ik doe nu veel facings met minimale prep.”

Zoals Vesanen uitlegde zijn er meerdere voordelen verbonden aan het gebruik van clear aligners bij de voorbereiding. "Ze zijn veel minder invasief en ik geef er absoluut de voorkeur aan om restauraties op glazuur uit te voeren in plaats van dentine. Het betekent minimaal verlies van gezond weefsel. De voorbereiding is gemakkelijker en sneller, het eindresultaat is mooier met een beter functionerende occlusie en weefsel wordt teruggebracht naar waar het hoort. De acceptatiegraad van behandelingen ligt veel hoger en ik merk dat deze behandelmodellen motiverend zijn voor mijn personeel.”

Dr. Mark Sebastian, die gespecialiseerd is in implantaattandheelkunde en parodontologie in zijn tandartspraktijk in Duitsland, bevestigde ook de mogelijkheden voor minder invasieve behandelingen door Invisalign-technologie aan te bieden als onderdeel van de oplossing. Hij sprak in detail over het zien van positieve resultaten voor patiënten bij wie de behandeling jaren geleden implantaat- of brugwerk zou hebben omvat.

Er is ook een groeiende expertise in het gebruik van aligners om malocclusie en bruxisme op te lossen, en hun rol in preventieve zorg met betrekking tot de mogelijke klinische gevolgen van botverlies en mediale drift in latere jaren. In april 2018 breidde Align Technology de G5 Precision Bite Ramps uit naar Vivera Retainers, waardoor de eerste beugels op de markt kwamen die kunnen worden aangepast om extra ondersteuning te bieden na correctie van een diepe beet. Voor tandartsen bouwde dit voort op het klinische succes van de combinatie van Precision Bite Ramps die in 2014 werden geïntroduceerd, met Invisalign clear aligners voor patiënten met een diepe beet.

Dr. Christopher Orr, een vooraanstaande cosmetische en esthetische restauratieve tandarts in het Verenigd Koninkrijk, deelde op de Summit een case van een 56-jarige patiënt met bruxisme. Hij concludeerde: “De spieren van deze patiënt waren niet gelukkig, dus we moesten een 'globale' oplossing vinden om de stabiliteit te herstellen en het contact van de tanden te corrigeren.” Orr voegde hieraan toe: “Bovendien kan de behandeling ervoor zorgen dat de patiënt er 10-15 jaar jonger uitziet met een lachlijn die goed is uitgelijnd en vaak jeugdigheid uitstraalt.”

De clear aligner-technologie samen met digitaal scannen met iTero, ClinCheck en SmileView is een doorbraak voor tandartsen geweest, waarbij de klinische vaardigheden en de workflow zijn verbeterd en een optimaal patiënttraject is ontwikkeld. Innovaties blijven providers in staat stellen hun deskundigheidsniveau te verhogen en behandelplannen te bieden rond de belangrijkste componenten van esthetiek, functie, structuur en biologie, waarbij 'reverse engineering' en 'futuristische behandeldoelen' nu centraal staan in hun patiëntenzorg.

 

Referentie

http://investor.aligntech.com/news-releases/news-release-details/align-technology-extends-invisalign-g5-precision-bite-ramps-0

Bent u er klaar voor om uw praktijk en de ervaring van uw patiënten te transformeren? 


Doe met ons mee